Uitgangspunten mediation

Of het nu om een arbeids- of scheidingsmediation gaat, er is een aantal belangrijke uitgangspunten. Deze gelden bij iedere mediation en zijn:

  • Vrijwilligheid: U neemt niet tegen uw wil deel aan mediation en u kunt altijd besluiten die te beëindigen. Dat betekent niet dat mediation vrijblijvend is: u bent bereid om te werken aan een gezamenlijke oplossing.
  • Zelfbeschikking: U beslist zelf over de uitkomst van het conflict. De mediator ondersteunt het mediationproces zodat u samen de mogelijke oplossingen onderzoekt en de beslissingen neemt. De mediator beslist niet voor u.
  • Vertrouwelijkheid: Alles wat besproken wordt is vertrouwelijk en blijft dan ook geheim, daar tekent u voor. Het is namelijk de bedoeling dat u zich vrij voelt om te bespreken wat u van belang vindt en dat u vrij kunt nadenken over de mogelijke oplossingen.
  • Onafhankelijk en onpartijdig: De mediator is neutraal, kiest geen partij en heeft geen belang bij een bepaalde uitkomst van het conflict. De mediator adviseert niet, wel geeft de mediator relevante informatie aan partijen.

Andere kernelementen

Arbeidsmediation en scheidingsmediationMediation is toekomst- en oplossingsgericht. Hoewel tijdens de mediationgesprekken de (juridische) feiten aan de orde komen, hoeven die niet tot in detail nagetrokken te worden. U heeft ten slotte uw eigen beleving en zienswijze. Het gaat er ook niet om dat u gelijk krijgt of de ander moet overtuigen van uw standpunten. Bij mediation wordt de focus van het verleden naar de toekomst verlegd, dus van het probleem naar de oplossing. Het verleden kunt u niet meer veranderen, wel kunt u onderzoeken wat u in de toekomst anders wilt, waar u goed in bent, echt wilt en wat de mogelijke oplossingen zijn.

Deze uitgangspunten en kernelementen worden ingepast in de werkwijze van arbeidsmediation en scheidingsmediation. De mediator bevordert de voortgang van de mediation, uw inzet bepaalt mede de uitkomst en de kosten van de mediation.

Maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek

Als u meer wilt weten van mediation en van mr. Gabriëlle Gijsberts? Zij maakt graag een afspraak met u. Gabriëlle ontvangt u graag voor een kennismakingsgesprek op kantoor in Breukelen.

Eerste contact

Het kan zijn dat u besluit een mediator in te schakelen, maar dat de andere partij dat nog niet weet. Het is wel raadzaam dat u beide op de hoogte bent van de mogelijke inzet van mediation. Probeer de ander te informeren, dan is het in ieder geval geen complete verassing als de andere partij wordt gebeld door de mediator.